Laerskool Hennopspark

Ek onthou presies, so ses-en twintig en ‘n half jaar gelede, om 13:15 en 13:16 op 6 November, toe my tweeling gebore is. 8 weke te vroeg, 1,7 kilogram elk, beide so lank soos ‘n Huisgenoot. Eers my dogter, en toe my seun. Dr Sevenster, die ginekoloog, het nog gedink hy gee my seun aan vir die verpleegster nadat hy hom uitgehaal het, toe piepie my bul die dokter papnat. My vegter-dogtertjie het dadelik luidkeels geprotesteer teen almal wat met haar gekarring het. En ek het getjank soos ‘n meisiekind.

My arme vroutjie se hare was plat op haar voorkop gevee soos ek haar gestreel het tydens hierdie geboorteproses – dis al wat sy onthou van daai dag. Maar ek love haar omdat sy vir my die grootste geskenk van my lewe gegee het. Ek sal haar altyd liefhê daarvoor.

Dit was die beste dag van my lewe. Na vele miskrame het ek en Marinda nie gedink ons sal ooit kinders hê nie. En toe gebeur hierdie wonderwerk in ons lewens. Ek dank die Here elke dag vir ons pragtige, volmaakte  kinders.

My oudste, my dogter, (sy laat haar broer nooit vergeet sy is een minuut ouer as hy nie!) trou volgende naweek. Pa se poppie het haar lewensmaat gevind. 

My hart is seer, aan die een kant. Ek is nie meer die beste man wat sy ken nie. Sy vra eers vir Juan wat hy dink voordat sy my vra. Daardie blik in haar oë wanneer sy vir my kyk met bewondering het lankal vervaag – dis nou vir iemand anders beskore. 

Maar ek is so bly en dankbaar dat sy ‘n man gevind het wat goed is vir haar, en haar liefhet net soos sy is. Hy praat mooi met haar; hy hou selfs vir haar die kar se deur oop as sy inklim; hy laat haar oë blink. Hy is (op hierdie stadium) nog gaaf met ons. Dis lekker om hom in ons lewens te hê.

Liewe pa, geniet jou kinders terwyl hulle klein is. Moenie so hard werk om vir hulle te sorg dat jy vergeet om tyd aan hulle af te staan nie. As dit eers verby is, is dit verby. Wees jou dogter se hero, terwyl sy nog net die goeie in jou raaksien. Dan gaan daardie heldeverering nooit heeltemal weg nie. Wees haar pa op so ‘n manier dat sy iemand soos jy sal soek wanneer sy soek. Dankie aan elke pa vir die hero wat jy vir jou kind is. Gelukkige Vadersdag volgende Sondag.

Ai, maar ek is sentimenteel vandag. Sorry daarvoor.

Jannie Raath

Uitvoerende Hoof Laerskool Hennopspark

Dis eksamentyd. ‘n Tyd van frustrasie vir baie ouers, maar terselfdertyd ‘n opwindende fase in ‘n kind se akademiese lewe. Hierdie is ‘n tydperk waartydens kinders onvervangbare lesse leer – lesse van hoe om druk te hanteer, lesse van hoe om gefokus te bly op een ding op ‘n slag, en waardevolle lesse oor hul eie vermoëns – waarmee hulle goed is, en waarmee nie.
Ek dink gewoonlik dat eksterne druk misplaas is in die meeste gevalle wanneer ons eksamenuitslae ontleed – alles fokus op (goeie) prestasie, en strategieë word uitgewerk om swakker prestasie te verbeter. Hoërskole word beoordeel op grond van hul matriekuitslae, sonder inagneming van die wesenlike en unieke invloede waaroor ‘n skool geen beheer het nie.
Dit voel dikwels vir my dat by laerskole, aan die ander hand, daar selfs MEER druk is om een van die topleerlinge te wees. Ek dink regtigwaar dat dit ook so was by hierdie laerskool van ons. Baie van daardie druk het gekom van ouers wat wil sien dat hulle kinders goed vaar, maar definitief ook van die skool se kant af. Wanneer ‘n skool slegs erkenning gee aan hulle top-akademiese presteerders, breek dit baie kinders wat nie in daardie groep figureer nie, se moed. As ek weet ek kan nie teen Usain Bolt kompeteer nie, gaan ek mos nie probeer om hom te wen nie. Maar as ek besef ek hardloop nie teen Bolt nie, maar teen myself, end at ek moet probeer om my tyd in die 100 meter te verbeter, kan ek mos harder werk en oefen.
Ek het Dinsdag vir die kinders in die Saal gesê dat ELKE leerling in ons skool word slegs aan homself gemeet. Natuurlik gaan ons akademiese spanne aankondig – hulle het hard gewerk daarvoor. Dis vir my heerlik om te hoor dat ‘n kind vir my sê dat hy streef na die brons-, of enige ander akademiese span. Dit is ‘n positiewe aansporingsmiddel, en die kinders “embrace” dit. Natuurlik moet ek die kinders vereer en erken wat uitstekend vaar, veral die Top 10-outjies, want hulle het bitter hard gewerk daarvoor. Maar meer eer en erkenning moet gaan aan daardie outjies wat, soos ek, maar gemiddelde akademici is.
My ooreenkoms met ALMAL is dat elke kind wat sy gemiddelde persentasie in hierdie eksamen met 5% kan lig, sal voor die hele skool – op die verhoog – erkenning kry. Of sy gemiddeld nou 40 of 50 is, maak nie saak nie. As ‘n kind homself verbeter, moet hy daarvoor vereer word. By Hennopspark sal ons dit doen.
Ons gaan die akademiese spanne ook aankondig. Maar die ouens wat hulself verbeter het, sal op die verhoog staan, en die grootste applous kry. Daardie Jannies wat hard moes werk – dalk selfs harder as die Usains – om hul gemiddeld noemenswaardig te verbeter. Dis baie moeiliker vir ‘n ou soos ek om beter te presteer, omdat my parameters van talent heelwat nader is aan mekaar as sommige ander ouens s’n. Daarom moet my “effort” dalk 200% wees om dieselfde verbetering te behaal as ander ouens wat dalk 100% beter moet voorberei.
Dit is ons ouens – ouens wat gemiddeld is, maar weet van harder werk – wat kampioene van industrie word. Ouens wat kan vasbyt, en nooit moed opgee nie, en realisties is oor hul eie tekortkominge, raak innoverend en gefokus. Sulke ouens kom bo uit.
En die harde realiteit van die lewe, en van ons skool, is dat die meeste van ons is maar gemiddelde ouens. So, liewe ouers, moet nie te veel druk op julle kinders plaas om beter as die bure se seuntjie te vaar nie, wat nog te sê van die nefies en niggies! Wees net trots op jou kind. As hy weet jy is trots op hom, sal hy vrede maak met sy eie tekortkominge, waarvan hy maar al te bewus is. As hy weet jy is rots op hom, is alles okay. Hy is gelukkig en tevrede.
Elkeen in ons skool is ‘n champion, ‘n superhero, ‘n yster. Ek is dankbaar om met sulke kinders ‘n pad te kan stap. Sterkte met die leerwerk! Genoegsame voorbereiding is genoeg, en goed genoeg.

Jannie Raath

Uitvoerende Hoof Laerskool Hennopspark

Julle sal al dink dat ek slaan die hele tyd die sosiale media-platform omdat ek niks anders het om te sê nie! Dis dalk selfs waar – maar hierdie moet ek met u deel. Ek het dit raakgelees in Beeld van 9 April, en besluit dat ek u moet inlig daaroor. Liewe ouers, vergewe maar as julle voel daar word vir julle gepreek asof julle nie weet hoe om julle kinders groot te maak nie. Dit is glad nie die geval nie – ek deel hierdie met julle omdat ek dink dis dinge wat julle moet weet. So – use it/don’t use it.

Uit: Beeld, 9 April 2019. Berig geskryf deur Petrus Malherbe
“Jy het dalk al gehoor hoe jou 14-jarige sussie en haar vriendinne vir mekaar vra of hulle dié of daai video op TikTok gesien het. Dalk het jy gedink dit is ‘n kodewoord vir ‘n nuwe soort gier op Instagram of – behoede ons – die naam van ‘n soort dwelm.
So erg is dit darem nou nie. TikTok is ‘n betreklik nuwe sosiale netwerk wat tieners behoorlik op hol jaag. Laat staan facebook, Instagram en selfs Snapchat – as jou tiener verknog is aan sy of haar selfoon, is hulle waarskynlik besig op TikTok. So wat moet jy van hierdie platform weet, en is daar rede tot kommer?
Dit is ‘n sosiale mediaplatform waarop gebruikers kort musiekvideos kan maak en deel. Dit is soos karaoke op jou foon. Dit is veral gewild onder jongmense wat kort videos maak van hoe hulle met hul gunsteling liedjies saamsing. Elke video is 15 sekondes lank en nes Instagram en Snapchat kan jy allerhande filters aanbring. Soortgelyk aan hierdie platforms is daar op TikTok ook die opsie dat jou volgelinge regstreeks kan kyk hoe jy sing.
Die liedjies waarop jy kan sing, is by die app ingeluit. TikTok het byna oornag ongelooflik gewild geword, en het in minder as ‘n jaar meer gebruikers gekry as Twitter en Snapchat saam. Dit is ook reeds ‘n geruime tyd een van die gewildste apps in sowel die Apple- as die Google Playwinkel.
Dit klink onskadelik genoeg om net ‘n kort musiekvideo te maak, maar ongelukkig het TikTok ook ‘n donker kant. As ‘n reël kan enigiemand jou videos op TikTok kyk en daarop kommentaar lewer. Dit maak dit natuurlik maklik vir pedofiele en ander seksuele teisteraars om na minderjariges uit te reik en onvanpaste kommentaar op videos te lewer. Trouens, die BBC het in die afgelope drie maande ondersoek ingestel na die verspreiding van hierdie soort kommentaar op die platform, en gesien dat TikTok te min doen om sy jong gebruikers teen sulke mense te beskerm.
Die platform is gevolglik nou net beskikbaar vir mense ouer as 13 jaar, en het streng reëls oor kommentaar wat gebruikers probeer uitlok of in gevaar stel. Volgens die BBC word die meeste sulke kommentaar binne 24 uur verwyder sodra iemand dit aanmeld, maar dit beteken die jongmens het dit reeds gesien.
Die probleem word vererger deur die feit dat TikTok geen verifikasie van ‘n mens se identiteit vereis wanneer ‘n nuwe profiel geskep word nie. Jy kan ook verskeie profiele skep en hoef nie jou regte naam te gebruik nie. Dit maak dit maklik vir die “kieme van die samelewing” om verskeie rekeninge te skep sodat hulle hul bedrywighede kan voortsit, al word hulle geblokkeer. Sulke mense kan ook ongevraagde boodskappe aan kinders stuur indien die kind se verstellings dit so toelaat. Nog ‘n probleem is dat sommige gebruikers onvanpaste inhoud, soos geweld, seksuele inhoud en vuil taal oplaai.
TikTok het nog nie ‘n manier gevind om dié soort inhoud van hul gebruikers te weerhou nie, wat beteken dat gebruikers van baie jong ouderdom kan aan eksplisiete inhoud blootgestel word.
Eric Fan Kin-man van die Hongkongse Federasie van inligtingstegnologie het aan South China Morning Post gesê TikTok doen te min om kinders se veiligheid te verseker. Hoewel die platform ‘n ouderdomsperk van 13 het, meen Kin-man daar is verskeie gebruikers jonger as dit, omdat gebruikers nie hul ouderdom hoef te bevestig nie.
Ouers word aangeraai om te kyk wat hul kinders op die platform plaas, en waarna hulle kyk. Nóg ‘n belangrike stap is om jou kind se profiel as privaat te stel, wat beteken dat slegs mense wat jy en jou kind ken, kan na hul videos kyk.
Private rekeninge kan wel nie aan duette (saamsing met ander) deelneem nie, en jou kind mag dalk voel sy ervaring op die platform is nie meer so wonderlik nie, maar dit is beter vir hul eie veiligheid. Maak seker jy skakel die funksie af waarvolgens die app jou kind se ligging kan nagaan sodat jou adres nie per ongeluk aan iemand verklap word wat dit nie moet sien nie. Kyk ook wie jou spruite op TikTok volg. Verwyder riskante rekeninge van hul lys om te help verseker dat hulle nie aan onvanpaste inhoud blootgestel word nie.”

#Het jy ‘n kind wat aktief is op TikTok? Is jy bekommerd oor hom of haar? U kan met Petrus gesels per e-pos by petrus.malherbe@24.com

Ouers, jou kind se digitale profiel en -blootstelling moet beskerm word. Net jy kan dit doen. Wees liewer veilig as om te probeer cool vir jou kind wees. Ouers was nog nooit cool vir hul kinders nie, en dit gaan beslis nie nou verander nie.

Liewer Bang Jan as Dooie Jan, het my pa altyd gesê.

Jannie Raath

Uitvoerende Hoof Laerskool Hennopspark

Ek weet dat ek nie die beste pa was wat ek al gesien het nie. Ek dink my pa was die beste pa ooit. Maar ek het dinge op my eie manier gedoen – was maar lekker eiewys, en wou niks doen soos my pa nie. Ek wou die beste pa wees, maar op ‘n ander manier as my pa.

My bedoelings was egter edel. Ek wou vir my kinders net die beste gee. Ek wou hulle ten alle koste beskerm teen hartseer en ongelukkigheid. Dit het ongelukkig meegebring dat ek besonder oorbeskermend was – ek weet dit. My kinders en veral my vrou het dit vir my gesê. Voel ek sleg daaroor? Dit klink dalk so, maar nee, ek voel nie sleg daaroor nie. Solank ek weet en glo dat ek die beste gedoen het wat ek kon, -en steeds kan-, is ek tevrede. Ek was nie die coolste pa nie. Ek het streng reëls vir my kinders gehad. Maar dit was alles omdat ek nie mense vertrou het nie (of dalk eerder hulle intensies nie).

Ek onthou goed hoe baie ek oor die gevare van mxit met die kinders gepraat en gepreek het. Ek het hulle selfoontyd en –gebruik soos ‘n polisieman gemonitor. Hulle was nie baie beïndruk daarmee nie, maar dit het my nie ontmoedig om seker te maak my kinders word nie deur kieme van die samelewing negatief geraak nie. Ek sal eerder dat my kinders nie baie van my hou nie, maar beskerm word, as dat hulle dink ek is cool genoeg om hulle blindelings te vertrou, en dan later sit met ‘n kind wat amper deur ‘n rotter vernietig word.

Ek gaan reguit met u praat. U kind word ongelooflik blootgestel aan al die skuim van die samelewing elke keer as u hom toelaat om ongemonitor te doen wat hy wil wanneer hy u huis verlaat, of in sy kamer met sy foon speel. “Verveeldheid is die duiwel se oorkussing”, het my ouma altyd gesê.

Die feit dat u kind nog in die laerskool is, vrywaar hom nie van die slegte dinge in die lewe nie. Toe my kinders in die laerskool was, was daar nie goed soos internet en slimfone nie. Nou is daar vir u klein en naïewe kind om elke hoek en draai uitdagings wat hulle nie kan hanteer nie. Toegang tot inligting wat NIE tot hulle voordeel strek nie, en met GEEN remme op van waarna hulle kan kyk nie.

U móét u kind se selfoon monitor. U moet applikasies op u foon laai wat u in kennis stel wanneer hulle onveilige webtuistes besoek. U moet hulle selfoongebruik rantsoeneer. Veral deesdae is daar geen brieke aan waaraan mense op sosiale media blootgestel word nie. U moet onthou, u kind gaan elke dag aan ander kinders blootgestel word in wie se huise nie dieselfde waardes as in u s’n geld nie. Daar is kinders in ons skool, soos in elke skool, wat vieslike taal gebruik. Hulle hoor dit by hulle ouers – taal wat my hare laat rys, word elke dag in daardie kinders se huise gebesig, en hulle raak gewoond daaraan en gebruik dit self, al weet hulle nie noodwendig wat dit beteken nie. En u kind hoor dit, amper elke dag. Daarom moet u u elke dag met hulle praat oor hul dag, en hulle bemagtig om dit te kan hanteer indien nodig.
Daar is kinders in ons skool wat slimfone het met onbeperkte data daarop wat hulle mag gebruik nes hulle wil. Daar is kinders in ons skool wie se ouer boeties vir hulle allerlei vieslike dinge op die internet wys. En hulle wil dit graag aan ander kinders wys. As sulke goed aan u kind gewys word, gaan u bitter omgekrap wees. Maar ek sien elke middag as ek ry hoe groepies kinders rondom ‘n selfoonskerm by die naskoolsentrum drom. Waarna kyk hulle?

Daar is kinders in ons skool wat vir mekaar vra vir foto’s wat nie aanvaarbaar is nie. Dan word daardie foto’s gedeel met ander kinders, wat dit verder versprei, en voor ek my oë uitvee, sit hier ‘n pa in my kantoor wat woedend is omdat daar suggestiewe foto’s van sy dogter op sosiale media rondgaan. Gewoonlik dring daai pa daarop aan dat die seun wat die foto’s versprei het dadelik geskors word, maar hy vergeet dat sy eie bloedjie daardie foto van haarself geneem en aangestuur het. Net vir u kennis – ek dink ook ‘n seun wat sulke goed versprei moet geskors word. Daar is nie plek vir sulke mense in hierdie skool nie.

Om bogenoemde redes, is daar GEEN rede waarom enige kind met ‘n selfoon by die skool hoef rond te loop nie. Daar is GEEN rede waarom kinders tydens pouses of voor skool op hulle selfone besig te wees nie. Ek kan nie dink dat verantwoordelike ouers vir hulle sesjarige ‘n slimfoon hoef te gee nie – u is NIE cool as u dit doen nie. U gee vir u kind ‘n ploftoestel in die hand wat enige oomblik sy lewe kan vernietig – juis omdat u nie altyd daar is om te monitor nie. ELKE kind kan GRATIS sy ouers in die kantoor kom bel as hy sou wou. As hy dan sy selfoon nodig het smiddae na skool, kan hy mos sy foon dan eers gebruik – hy kan hom veilig in die kluis kom bêre tot na skool. As u tydens skooltyd met u kind wil praat, sal ek hom persoonlik by sy klas gaan haal en hom toelaat om u te bel.

Verstaan u my bekommernis? Ek gaan definitief nie uitgetrap word wanneer u kind homself met gemors besig hou op ‘n toestel wat u aan hom gegee het nie. Ek gaan GEEN verantwoordelikheid aanvaar vir wanneer u goed op u kind se selfoon sien wat nie aanvaarbaar is nie. Dit is U verantwoordelikheid om te sorg dat u kind veilig is ten opsigte van sy selfoongebruik.

Hier by die skool is dit MY verantwoordelikheid. En die enigste manier hoe ek dit kan voorkom dat u kind aan goed blootgestel word wat gevaarlik is, is om dit ten alle koste te vermy. Daarom, liewe ouers, as ek ‘n kind vang wat by die skool op sy selfoon speel tydens skooltyd (pouses ingesluit), en dit maak nie eens saak waarna hy kyk nie, gaan ek daai selfoon konfiskeer. Ek steel hom nie, ek hou hom in veilige bewaring totdat ek die versekering van u het dat selfoongebruik deur u kind in die toekoms op ‘n verantwoordelike, gemoniteerde manier gebruik sal word. Ek is ook nie bang dat enigiemand vir my gaan kwaad word nie – en as ‘n ouer wel vir my kwaad wil wees omdat ek nie selfoongebruik by die skool verdra nie, is dit ook reg so. ‘n Pa wat my wil bykom omdat ek sy kind se selfoon gevat het, is minder gevaarlik as ‘n pa wat my wil bykom omdat ek sy kind laat blootstel het aan die kieme van die samelewing.

Ek SAL u kind na die beste van my vermoë probeer beskerm teen sosiale mediateistering, maar u moet my help daarmee. ASSEBLIEF. U maak dit baie moeilik vir my om u kind te beskerm as u nie hierdie reëls onderskryf nie. So, die reël dat Laerskool Hennopspark steeds ‘n simkaart-vrye sone is, geld steeds. As u kind ‘n selfoon skool toe moet bring, sal ek dit veilig vir hulle bewaar tot die skool uitkom.

Ek verstaan die nodigheid dat u met u kind moet kan praat wanneer nodig, en ek respekteer dit absoluut. Maar daar is maniere – heel billike en suksesvolle en maklike maniere – om dit steeds te kan doen.

Help ons. Asseblief.

 

Jannie Raath

Uitvoerende Hoof Laerskool Hennopspark

Dit is so lekker om by die skool rond te loop en al die veranderings te sien wat die afgelope halfjaar aangebring is. Die Saal is klaar, en ons het vandag ons eerste formele aktiwiteit daar voltooi toe die Graad 7’s aanlegtoetse daar geskryf het. Die Saal is pragtig! Dit is heelwat groter as voorheen, en is regtig ‘n besondere mooi lokaal.

Ons het ook aan die agterkant van die Saal (bo – waar die projektorkamer en waaiers was) ‘n ruim oopplankantoor vir die departementshoofde ingerig – pragtig, en professioneel. Die tuine rondom die Saal is ook nou aan die beurt, en ‘n groot woord van dank aan Christine du Toit van die Beheerliggaam vir haar baie harde werk daarmee. Dit gaan ook die mooi prentjie perfek afrond wanneer die tuine klaar is.

Ons het die groot Wetenskaplaboratorium met “state of the art”-toerusting en –meubels ingerig, en vier ander klasse in laboratoriums omskep, kompleet met warm water, wasbakke en meubels. Die stoor waarin die chemikalieë gebêre word, is ook nou nuut en veilig.

Die nuwe voetganger-ingang langs die sporthek is klaar, kompleet met die waghuisie daar neffens. Nou kan ons kinders en besoekers veilig instap, sonder enige bekommernisse oor motors en verkeer tussen hulle. Daar is ook ‘n onderdak wagarea waar u kinders smiddae vir u kan wag om hulle op te laai.

Dankie aan James, Demetrio, Darius Steyn, en al die ander betrokkenes vir julle harde werk. Dankie veral aan Peter Williams, ons argitek, vir sy innovasie en leiding gedurende hierdie proses.

Liewe ouers, na die tragedie by Hoërskool Driehoek, het ons weereens ‘n volledige oudit laat doen oor die veiligheid van ons infrastruktuur. Ons doen elke jaar ‘n veiligheidsoudit, maar ons het dit goedgedink om ‘n strukturele ingenieur, Philip de Kock, wat ook die ingenieur was met die verbouings, te vra om ‘n baie deeglike oudit te doen. Hy het sy aanbevelings gemaak, en ons gee aandag aan dinge wat kan verbeter..

Ook het ons laasjaar reeds ‘n maatskappy aangestel om te kyk na al ons elektriese bedrading by die skool. Elke klaskamer, en elke muurprop is ondersoek en reggemaak indien dit nodig was. Hulle het toe vir ons ‘n “Certificate of Compliance” uitgereik, wat sê dat ons 100% reg en veilig is.

Baie dankie aan die Beheerliggaam vir die fondse wat julle bewillig het om hierdie noodsaaklike instandhouding te kon doen. Dankie dat julle die veiligheid van ons kinders en personeel altyd vooropstel.

Ook is ons opgewonde oor die tegnologiese vooruitgang by Hennopspark. Ek was vir ‘n groot operasie, en kon my klasse via die Google Classroom-app, as deel van ons Google Suite, aanbied terwyl ek tuis aangesterk het. Ek, en ek glo die kinders ook, het dit baie geniet.Ons het vir u gerief, elke onderwyser se Google e-posadres op die Kommunikeerder geplaas. Dit is die adres wat u moet gebruik wanneer u met ‘n personeellid wil kommunikeer. Ons kyk elke dag na daardie e-posse, en reageer graag wanneer u met ons wil praat. Moet asseblief nie personeel se persoonlike e-posadresse gebruik vir kommunikasie nie – ek verwag van elke kollega om elke dag hulle amptelike skool e-posse na te gaan en te hanteer. My e-posadres is jraath@hennops.com. Voel vry om dit te gebruik.

Wanneer u weer by die skool is, neem gerus ‘n paar minute om na die verbeterings by die Saal te kyk – ek weet u gaan net so trots soos ons wees op ons mooi skool!

Jannie Raath

Uitvoerende Hoof Laerskool Hennopspark

Ek het ‘n broertjie dood aan skole wat spog met hulle prestasies – so asof sukses op die rugbyveld of op die verhoog hulle waarde bepaal. Miskien is dit maar ‘n Afrikaner-ding: party mense glo mos ek is ‘n goeie hoof (-en beter as al die ander hoofde-) as die skool waar ek werk ‘n goeie reputasie het as ‘n rugbyskool, -of ‘n revueskool.

Ek sien elke dag hoe kinders beurse ontvang by hoërskole omdat hulle Cravenweekrugby speel in Graad 7, of hoofseun of –dogter van hul laerskool is. Ek sien nie dat akademiese presteerders beurse kry nie. Ek word elke jaar gevra deur baie hoërskole om ons prefekte-, of eerste spanne se name aan hulle deur te gee, sodat hulle vir die kinders kan “sterkte toewens”. Ek weet dat daardie uitblinkers se ouers dan heuning om die mond gesmeer word oor hulle kind se mooi prestasies, en vertel word hoekom Skool X die beste sal wees vir hulle verdere ontwikkeling en prestasies. Ek gee aan GEEN skoolhoof die name van die Top 10- of die eerste span-, of die prefekte nie. As hulle nie ALMAL se name wil hê nie, kry hulle dan NIEMAND s’n nie.

Ek weet ook dat sodra daardie sportster nie meer vir die hoërskool se A-span speel nie, of heeltemal ophou met sy sport omdat hy uitgebrand is, dat hy vinnig nie meer die “flavour of the month” is by sy hoërskool wat baie Rande op hom spandeer het nie. Skielik is almal kwaad vir sy ouers – dieselfde mense wat in hulle voorkamers besoek is om hulle kind te werf vir die groot skool met die mooiste praatjies oor “Pappa se presteerbeer”.

Ek weet nie in wie ek die meeste teleurgesteld is nie – die hoërskool wat onwettig ander ouers se skoolgeld gebruik om vir enkele presteerders beurse te gee nie, of in die ouers van die presteerders wat so gewillig vir al die mooipraatjies val. Ai meneer, dit gaan NIE oor jou kind nie. Dit gaan NET oor die skool se naam. Moenie om die bos gelei word nie.

Maak geen fout nie – ek respekteer kinders se vermoëns op die sportveld en die verhoog geweldig baie. Die Here het hulle geseën met besondere gawes, en hulle gebruik dit. Ek eer hulle vir wat hulle regkry deur hul talente te gebruik. Dit is lekker as ‘n kind presteer op ‘n hoë vlak.

Maar ek hou al vir 32 jaar skool – ek het al met baie presteerders gewerk. Ek het al vir tientalle “beurshouers” skoolgehou wat op laer- én hoërskool puik presteer het op die sportveld. Nog nie een van hulle het ‘n Springbok geword nie. Te veel van hulle het ongelukkig onder so ‘n wanindruk van hul eie belangrikheid gekom, oor al die voorregte wat hulle ontvang het bo ander meer “normale” siele, net oor hulle kon rugby speel.

Te veel kinders wat so opgehemel is – veral op hoërskool – se gloriejare was kort na die hoërskool verby. Hulle is nou gewone mense, en baie van hulle was nooit weer helde nie. Hulle sit nou daarmee – geen kwalifikasie wat hulle onderskei van Jan en Alleman nie – vir die res van hulle lewens. Want toe hulle op skool was en moes leer om hulself in ‘n posisie te plaas om verder te gaan as net skool, het hulle sterstatus veroorsaak dat hulle te veel dinge te maklik gekry het. Hulle swak werk is oorgesien, want Saterdag is hulle heroes. Hulle was die helde vir ‘n vlietende oomblik, en niemand – geeneen van hul eie ouers of onderwysers – het hulle met raad en leiding bygestaan nie. Almal het maar net die glorie op die sportveld wat hierdie sportster gebring het, vir hulleself toegeëien, asof dit hulle eie prestasie was.
Ek het ‘n broertjie dood aan skole wat spog met hulle prestasies – so asof sukses op die rugbyveld of op die verhoog hulle waarde bepaal. Miskien is dit maar ‘n Afrikaner-ding: party mense glo mos ek is ‘n goeie hoof (-en beter as al die ander hoofde-) as die skool waar ek werk ‘n goeie reputasie het as ‘n rugbyskool, -of ‘n revueskool.

Ek sien elke dag hoe kinders beurse ontvang by hoërskole omdat hulle Cravenweekrugby speel in Graad 7, of hoofseun of –dogter van hul laerskool is. Ek sien nie dat akademiese presteerders beurse kry nie. Ek word elke jaar gevra deur baie hoërskole om ons prefekte-, of eerste spanne se name aan hulle deur te gee, sodat hulle vir die kinders kan “sterkte toewens”. Ek weet dat daardie uitblinkers se ouers dan heuning om die mond gesmeer word oor hulle kind se mooi prestasies, en vertel word hoekom Skool X die beste sal wees vir hulle verdere ontwikkeling en prestasies. Ek gee aan GEEN skoolhoof die name van die Top 10- of die eerste span-, of die prefekte nie. As hulle nie ALMAL se name wil hê nie, kry hulle dan NIEMAND s’n nie.

Ek weet ook dat sodra daardie sportster nie meer vir die hoërskool se A-span speel nie, of heeltemal ophou met sy sport omdat hy uitgebrand is, dat hy vinnig nie meer die “flavour of the month” is by sy hoërskool wat baie Rande op hom spandeer het nie. Skielik is almal kwaad vir sy ouers – dieselfde mense wat in hulle voorkamers besoek is om hulle kind te werf vir die groot skool met die mooiste praatjies oor “Pappa se presteerbeer”.

Ek weet nie in wie ek die meeste teleurgesteld is nie – die hoërskool wat onwettig ander ouers se skoolgeld gebruik om vir enkele presteerders beurse te gee nie, of in die ouers van die presteerders wat so gewillig vir al die mooipraatjies val. Ai meneer, dit gaan NIE oor jou kind nie. Dit gaan NET oor die skool se naam. Moenie om die bos gelei word nie.

Maak geen fout nie – ek respekteer kinders se vermoëns op die sportveld en die verhoog geweldig baie. Die Here het hulle geseën met besondere gawes, en hulle gebruik dit. Ek eer hulle vir wat hulle regkry deur hul talente te gebruik. Dit is lekker as ‘n kind presteer op ‘n hoë vlak.

Maar ek hou al vir 32 jaar skool – ek het al met baie presteerders gewerk. Ek het al vir tientalle “beurshouers” skoolgehou wat op laer- én hoërskool puik presteer het op die sportveld. Nog nie een van hulle het ‘n Springbok geword nie. Te veel van hulle het ongelukkig onder so ‘n wanindruk van hul eie belangrikheid gekom, oor al die voorregte wat hulle ontvang het bo ander meer “normale” siele, net oor hulle kon rugby speel.

Te veel kinders wat so opgehemel is – veral op hoërskool – se gloriejare was kort na die hoërskool verby. Hulle is nou gewone mense, en baie van hulle was nooit weer helde nie. Hulle sit nou daarmee – geen kwalifikasie wat hulle onderskei van Jan en Alleman nie – vir die res van hulle lewens. Want toe hulle op skool was en moes leer om hulself in ‘n posisie te plaas om verder te gaan as net skool, het hulle sterstatus veroorsaak dat hulle te veel dinge te maklik gekry het. Hulle swak werk is oorgesien, want Saterdag is hulle heroes. Hulle was die helde vir ‘n vlietende oomblik, en niemand – geeneen van hul eie ouers of onderwysers – het hulle met raad en leiding bygestaan nie. Almal het maar net die glorie op die sportveld wat hierdie sportster gebring het, vir hulleself toegeëien, asof dit hulle eie prestasie was.

Ai, die kortsigtigheid darem – gesonde verstand speel geen rol terwyl daar na roem gesoek word nie.

Ek eer kinders wat hard werk. Ek eer die kinders wat 80% kry ongelooflik baie, want hulle werk daarvoor. Maar ek eer veral kinders wat net 50% kán kry, én dit kry. Dis die mense wat die wêreld gaan verander. Dis die mense wat regtig ‘n verskil gaan maak – daai ouens wat hard werk, en ken van skouer aan die wiel sit. Dis die mense wat hard moet werk vir elke klein suksessie – elke klein oorwinning.

Mag elke ouer en onderwyser van Laerskool Hennopspark nooit so vasgevang word in die jaag na prestasies se “bragging rights” dat ons die indiwidu agter elke paar ogies miskyk nie. Mag elke outjie in ons skool wat wel presteer op ‘n hoë vlak, altyd nederig bly en aanhou hard werk. Mag elke “gewone” outjie, soos ek, nooit moed opgee omdat ek nie so oulik of begaafd is soos die ou wat langs my sit nie.
Daai ou gaan heel waarskynlik eendag vir my werk.

Jannie Raath

Uitvoerende Hoof Laerskool Hennopspark

Kommunikasie met ons kliënte is vir ons by die skool geweldig belangrik. Ons ouers is ons kliënte. Dit is
baie belangrik dat u van alles weet wat by die skool aangaan, en dat u met personeel kan gesels oor
dinge wat u kind spesifiek raak. Ons gebruik die D6-applikasie (School Communicator) al reeds vir die afgelope drie jaar om alles wat van belang is, onder u aandag te bring. Ons stuur lankal nie meer hordes los papiere huis toe met kommunikasie daarop nie. Ons is ook baie tevrede met die kommunikasiekanale wat daar tussen u en ons
is. Dit werk goed. 

Elke klas – veral in die Grondslagfase – het ook hul eie what’sapp-groepie, en dit word gewoonlik deur die klasverteenwoordiger geadministreer. Soms – veral in die Grondslagfase – verkies ek dat die onderwyser
ook op die groepie is sodat hy/sy onsekerhede en/of vrae daarop direk kan antwoord. Dit sorg dat ouers
nie spekuleer oor iets onder mekaar sonder om die feite te weet nie.
Dit leen homself egter ook tot probleme. Ek wil regtig vir u vra dat u nie die personeel ná vyf in die middag
sal pla nie. Elke juffrou en meneer het ook hul eie gesinne, en daar is gewoonlik ook kinders in hul huise
(net soos in u s’n) wat ook op mamma se aandag geregtig is. Respekteer asseblief hulle privaatheid – die
personeel is nie 24/7 aan diens nie, en ons kan nie van hulle verwag om in die aand tydens hulle familietyd elke boodskap of navraag dadelik te antwoord nie. As hulle nie dadelik terugkom na u toe nie, is dit eenvoudig omdat ek vir hulle gesê het om dit nie te doen nie – dit is hulle familietyd, en dit moet
gerespekteer word. Ek self bel nie my kollegas na vyf nie, om dieselfde redes. Ek verwag dieselfde van
hulle. 

Ek sit my rekenaar vyfuur smiddae af – en lees geen e-posse wat in die aand gestuur word voor die
volgende oggend vroeg nie. Ek kies ook om nie my e-posse op my selfoon te ontvang nie, sodat ek nie
heeltyd gesteur word in my privaattyd nie. Ons probeer ons bes om so gou as moontlik elke boodskap te
beantwoord, maar dit gaan dalk nie dadelik wees nie – ek hoop u verstaan dit.
Ook versoek ek u om nie die personeel oor naweke of op vakansiedae te pla nie, om dieselfde redes as
hierbo uiteengesit. Dankie dat ek dit mag vra.
Ook laat ek nie die personeel toe om die skool se wifi te gebruik tydens skooltyd op hulle selfone nie –
hulle selfone, net soos ons kinders s’n, is vir gebruik wanneer hulle nie klas het nie, of na skool. As u dus
‘n boodskap op hulle persoonlike fone stuur tydens skooltyd, is die kanse goed dat dit nie voor die middag
beantwoord gaan word nie. Hulle is hier om klas te gee en te fokus op die kinders voor hulle, en nie om
heeltyd gereed te staan vir allerlei navrae nie. Ek glo u stem saam daarmee.

As u dus met onderwysers wil kommunikeer oor u kind, is u baie welkom – ons praat graag met u, maar gebruik asseblief eerder ‘n e-pos, of gebruik die Class Dojo vir daardie kommunikasie. As u tydens
skooltyd met ‘n personeellid móét praat, kan u gerus die kantoor skakel, en ‘n boodskap sal tydens die
pouse aan hulle oorhandig word. Ons verwag van ons personeel om op dieselfde dag wat ‘n ouer kontak
gemaak het, terug te skakel.
As u eerder die kommunikasie oor eksamenroosters of afbakening in harde kopie wil hê, kan u kind ‘n harde
kopie by Angelique in die Ontvangskantoor gaan kry.

Dankie dat u verstaan.
Ons innige simpatie gaan uit na Mimmie Olivier, ontvangsdame van die Graad R’e, met die afsterwe van
haar moeder. Ons bid dat die Here se ongelooflike troos en vrede in hierdie moeilike tyd met haar en haar
gesin sal wees.

Jannie Raath

Uitvoerende Hoof Laerskool Hennopspark

UIT DIE HOOF SE KANTOOR
 
Alles in hierdie brief gaan oor ons kinders se veiligheid by die skool. 
Lees asseblief noukeurig deur, en kommunikeer met my by uitvoerendehoof@laerskoolhennopspark.co.za, indien dit nodig sou wees.
 
1. In die inskrywingsdokument wat u onderteken het toe u u kind by Laerskool Hennopspark ingeskryf het, het u aan ons toestemming gegee om foto’s van ons kinders te gebruik op bemarkingsmateriaal, asook op ons eie unieke sosiale platforms, soos ons amptelike facebookblad, die skool se amptelike webblad, en die D6 (Skool Kommunikeerder).
Ek verseker u daarvan dat GEEN foto’s deur ons gebruik word vir enige ander rede as om aan u (wat op ‘n beheerde manier ingeteken is op hierdie platforms), ‘n blik te gee op die doen en late van u kind by die skool. Ons plaas foto’s van sportgebeurtenisse, die eerste skooldag, ons gesamentlike opening in die vierkant, en ander gebeurtenisse waarvan ons u graag wil inlig. Daardie foto’s van ons kinders is vir u – ons eie ouers. 
As u nie gemaklik is daarmee dat foto’s van u kind dalk iewers op ons eie sosiale media figureer nie, moet u my SKRIFTELIK daarvan in kennis stel deur vir my ‘n e-pos te stuur (aan die adres hierbo) waarin u my van daardie besluit verwittig. Ek sal vir daardie betrokke kinders se graadhoof en voogonderwyser ‘n harde kopie van u opdrag uitdruk, en ons sal dit dan so toepas. Ook moet u vir u kind dit duidelik stel dat, wanneer ons ‘n video-opname maak, of foto’s neem, hulle hulself dadelik moet verskoon. Ons sal telkens, wanneer ons wel videos of foto’s neem, voor die tyd geleentheid gee vir daardie leerlinge om hulself te verskoon.
 
2. Ons het ter wille van die veiligheid van ons kinders wanneer hulle ouers hulle af- en oplaai, ‘n GEEL streep geverf op die sypaadjie waarbinne voetgangers kan beweeg. Ons versoek u vriendelik om asseblief AGTER daardie geel streep te stop. As u te naby aan die heining stop en voetgangers kan nie voor u motor verbyloop nie, moet hulle agterom gaan, en dan gaan u nie in u truspieëltjie ‘n sesjarige sien wat daar loop nie. Maak asseblief in elk geval seker dat daar nie iemand agter u voertuig is wanneer u uitry nie.
 
3. Moet asseblief nie op enige plek oor die besige straat loop met u kind nie. Daar is duidelike gemerkte voetoorgange in Blackwoodweg en in Mopanieweg waar u die pad moet kruis. Mense wat haastig is, het geen respek vir voetgangers nie – veral nie vir kinders nie. Die padpatrollie sal u en u kind veilig oor die pad lei.
 
4. Al ons toegangshekke word soggens en smiddae beman deur ons veiligheidspersoneel. Daardie hekke sluit egter om stiptelik halfagt soggens, en tweeuur smiddae. Buite daardie tydsraamwerk moet u asseblief die hoofingang gebruik om in te kom, of een van die twee sporthekke wat ‘n wag het (smiddae). As u kind om een of ander rede laat is vir skool, moet u die laatkom-register in die voorportaal teken – dit is ‘n departementele vereiste.
 
5. U kind mag nie vir u buite die skoolterrein wag nie. Alle leerlinge wag binne – by die sporthek is ‘n nuwe wagarea gebou, met bankies waarop hulle kan sit terwyl hulle vir u wag. Prent dit asseblief duidelik by u kinders in. Daardie wagarea word gebruik sodra die Saal se verbouings klaar is – hopelik einde Januarie.
 
6. Geen kontaksport word tydens pouses toegelaat nie – geen “red rovers”, of duikrugby, of spel met ‘n harde krieket- of hokkiebal sal toegelaat word nie. Leerlinge mag ook nie op die tennisbane of by die krieketnette speel nie – daar is volop plek op die sportvelde vir almal om lekker te kan speel onder toesig van personeel wat op terreindiens is.
 
7. Kinders word nie pouses tussen die klasse of op die stoepe toegelaat nie – hulle moet speelterrein toe beweeg waar daar toesig is vir hulle veiligheid.
 
8. Ons MAG NIE vir u kind medikasie van enige aard gee nie. As hy ‘n hoofpyn het, moet hy vasbyt, of u moet self vir hom ‘n Disprin bring. Ons laat nie siek kinders in die siekekamers lê nie – dis ‘n kiemfabriek! As hy so siek is dat hy nie klas kan bywoon nie, moet u hom kom haal en huis toe neem. ONS SAL U SKAKEL as dit die geval is. Geen kind kan sommer self besluit hy is te siek om skool te gaan  en sy ma bel nie. Voordat ons ‘n kind laat huistoe gaan saam met sy ouer, stuur ons hom eers na al die onderwysers wie se klas hy gaan mis om werk te ontvang en/of take of opdragte in te handig, en die graadhoof gee goedkeuring sodra dit gedoen is. Eers dan skakel ons u. ONS SKAKEL U.
 
9. Ons wil DADELIK weet as u kind aan boeliegedrag blootgestel word. Ons stelsel om boeliery te onderskep en uit te sorteer, is uitstekend. Daarom is dit absloluut nodig dat ons dadelik aandag daaraan gee, en dit kan ons slegs doen as ons bewus is daarvan. U kind weet hy kan dadelik dit rapporteer aan sy klasonderwyser of graadhoof – ons herinner hulle gedurig daaraan. As hulle egter nie kom praat nie, en u weet daarvan, MOET u vir ons in kennis stel. Ons hanteer dit dadelik, en duidelik. Daar is geen plek vir boelies in Hennopspark nie. Hier respekteer ons mekaar.
Ek hoop u ondersteun ons in ons strewe om aan elke kind in ons mooi skool die reg te gee om hulself te geniet, en terselfdertyd veilig en geborge te voel. Ons doen ons uiterste bes om daardie veilige hawe te skep, sodat elke ouer wat hul kind aan ons toevertrou, kan weet ons kyk mooi na u (en ons-) kinders, en dat elke leerling met vertroue kan skool toe kom, wetende dat hulle beste belange ons fokus is en bly.
Die veiligheid van elke kind en onderwyser is hulle REG – ons debatteer nie daaroor nie, en ons “compromise” nie daarop nie. Persone wat nie hulle reg op veiligheid en geborgenheid respekteer nie, sal nie welkom wees in die Hennopsfamilie nie. 
 
Dankie dat ek hierdie ordereëlings met u mag deel. Ondersteun ons asseblief daarin. 

Sjoe, dit voel soos skaars ‘n week gelede dat die skole gesluit het aan die einde van 2018, en hier is ons reeds volstoom aan die gang in 2019!

Dit is wonderlik om u en u kinders terug te verwelkom na ‘n welverdiende vakansie. Ek hoop en vertrou dat 2019 vir u en u kinders net vrede, vreugde, goeie gesondheid en voorspoed inhou! Ons skool is geseënd – ons is tjok-en-blok vol; ons het geen druk van ons Departement ervaar om nog kinders in te neem nie, terwyl vele ander skole lang rye buite hul hekke het van mense wat soontoe verwys word. Dit omdat ons stelsels vir registrasie en herregistrasie baie goed werk, en ondat u saamgewerk het laasjaar toe ons u gevra het, dankie dat julle dit vir ons maklik gemaak het.

Ons het Woensdag, op Dag Een van die jaar, reeds net na tienuur begin klasse wissel, en dit was vir my besonder lekker om deur die skool te stap en geen kinders buite klasse te sien nie. Ek het net onderwyserstemme hoor dreun, en dit was bevredigend om te ervaar dat by Hennopspark ons reeds op die eerste dag aan die werk gespring het. Ek is trots op my kollegas, en trots op ons mooi kinders.

Liewe Ouers, doen asseblief moeite om u kind se inligtingsvergadering by te woon in die komende week. Dit is vir elke kind ‘n nuwe akademiese jaar, met nuwe uitdagings. By hierdie vergaderings sal u alles hoor van dit wat op hulle (en op u) wag in 2019. Ek glo regtig dat dit juis die een vergadering is wat u nie kan misloop nie.

Ons Skoolsaal is amper klaar, en die bouers behoort einde Januarie af te lewer. Ek is baie opgewonde oor die gebruik van die Saal – dit is groot, pragtig afgewerk, en ‘n groot veer in ons skool se voorkoms. Die ouens van Jumbo wat die konstruksiewerk behartig het, ons argitek, Peter Williams, ons ingenieur, Philip de Kock, en die Tshwane Paving Company wat die plaveisel lê, het uitmuntende werk gelewer, en ons is baie dankbaar om met sulke professionele mense te kon werk.

Volgende week lig ek u in van wonderlike nuwe innovasies wat ons gaan implementeer by die skool vanjaar – dinge wat ons skool selfs na nog ‘n hoër vlak sal neem.

Sterkte vir 2019! Mag dit ‘n hoogtepunt wees!

Jannie Raath

Uitvoerende Hoof Laerskool Hennopspark

Dis my laaste skrywe vir 2018. Kan u glo die jaar is amper verby? Ongelooflik! Dit was ‘n goeie en geseënde jaar vir Laerskool Hennopspark, en ons is dankbaar daarvoor. Aan die Here al die eer.
Baie dankie vir u ondersteuning vanjaar. Ek weet goed dat ‘n skool maklik gekritiseer kan word vir hoe hulle dinge doen. Ek het dit glad nie ervaar vanjaar nie – inteendeel, ons kinders en ouers was vanjaar ons grootste bemarkers. Dankie vir u mooi gesindheid.
Ons het ‘n mooi jaar beleef waar ons dit skoolleerlinge se dissipline aangaan. Bitter min ernstige gevalle is by my aangemeld – die mees algemene klagtes was maar oor boelies, maar ons het dit hanteer en opgelos. Ek is baie trots op ons kinders dat hulle die besluit geneem het om boeliegedrag onmiddellik aan te meld, soos ons hulle gevra het. Ek is dus heel gemaklik om te sê dat ons boeliebeleid werk, en dat ons gelukkige kinders het.
Ek is opgewonde oor die akademiese standaarde wat ons beoefen. Ek weet die standaard is hoog, maar ons kinders en personeel het dit “embrace”, en ons kinders vaar baie goed. Ek sien uit daarna om die eksamenuitslae te bestudeer.
Dankie aan die Beheerliggaam vir hulle harde werk. Ek dink u sal saamstem dat die geld wat hulle spandeer het op ons mooi skoolterrein, goed en verantwoordelik aangewend is. Ons is in ‘n gesonde finansiële situasie, en ek is dankbaar daarvoor. Dankie aan die ouers wat hul skoolgelde getrou betaal het – u maak dit vir ons moontlik om net die beste vir ons kinders te kan doen.
Dankie aan my kollegas vir hul harde werk. Nêrens het ek ooit ‘n beter span onderwysers gesien nie. Almal het ingekoop op die visie, en dit deurgevoer. Ek is trots om hulle kollega te wees.
Ons het ook hartseer beleef – ‘n personeellid se man is oorlede, en ‘n paar kinders het ‘n ouer verloor. Maar ons is dankbaar dat ons wonderlike ondersteuning kon ervaar vanoor die hele spektrum, en die hartseer is makliker hanteerbaar gemaak. Hennopsmense is omgeemense. Mag die eksamen vir u en u kind goed verloop. Mag u ‘n besonder aangename Desembervakansie saam met u kinders geniet. Mag u die mooi van die Kerstyd weer op ‘n kinderlike manier ervaar, en die wonder van die Here se groot genade vir ons besef.
Reis veilig as u reis, en kom veilig en uitgerus terug volgende jaar.

Jannie Raath

Uitvoerende Hoof Laerskool Hennopspark